قصد دارم جنبههای مختلف سیستمعامل آندروید و یکسری راهنماییهای اولیه را برای تازهواردان آندروید و کسانی که در پی خرید یا به دنبال آموزشهای اولیه هستند شرح دهم، امیدوارم مفید باشد.
محبوبیت و قدرت آندروید
آندروید در حال حاضر یکی از دو سیستمعامل محبوب روی گوشیهای همراه و تبلتهاست. سیستمعامل رقیب iOS است که فقط روی گوشی آیفون کار میکند. نگران قدرت آندروید نباشید، آندروید تمام نیازهای شما را برطرف میکند!
نرمافزارهای آندروید
آندروید دنیای نرمافزارهاست! مطمئنا از حجم بسیار زیاد بازیها و نرمافزارهای موجود تعجب خواهید کرد، هرچه که نیاز داشته باشید به احتمال زیاد ساخته شده و اکثر آنها رایگان است، پس نگران نرمافزار هم نباشید ولی تعداد نرمافزارهای فارسی انگشتشمار است.
میتوانید فایل نصب را از بازار ایرانی یا از آندروید مارکت گوگل که روی گوشی نصب هست (البته با اتصال به ویپیان و رفتن به حالت پرواز) دانلود کنید. اگر امکان اتصال به وایرلس را ندارید و از هزینه بالای GPRS هم گریزان، میتوانید.
سازگاری با نرمافزارهای جاوا
نرمافزارهای جاوا روی آندروید نصب میشوند ولی با درد و خونریزی! برای نصب باید نرمافزار شبیهساز جاوا (java/j2me runner) را نصب کرده و سپس فایل jar را به apk تبدیل کرده و نصب کنید. کیفیت اجرای برنامهها از این طریق به هیچ وجه راضیکننده نیست و در کنترل نرمافزار از طریق لمس صفحه مشکلات زیادی وجود دارد.
چه تعداد نرمافزار میتوان نصب کرد؟
اگر ورژن آندروید فرویو (۲.۲) به بالا باشد میتوان نرمافزارها را روی کارت حافظه نصب کرد ولی با اینحال با نصب هر نرمافزار مقدار کمی از فضای داخلی گوشی هم اشغال میشود (معمولا کمتر از یک مگابایت) و اگر نرمافزار مورد نظر از قابلیت نصب روی کارت حافظه پشتیبانی نکند به طور کل روی حافظه گوشی ریخته خواهد شد. حجم نرمافزارها و بازیهای آندروید بسیار متغیر است، از صد کیلوبایت بگیرید تا ۳۰ مگابایت و حتی بیشتر.
نسخههای ۲.۱ به پایین آندروید از این ویژگی (نصب روی sdcard) برخوردار نیستند.
پشتیبانی از فارسی
نشان دادن صحیح حروف فارسی در اساماسها و مرورگر کاملا به نسخه سیستمعامل نصب شده روی گوشی و پشتیبانی سازنده گوشی از فارسی یا عربی دارد. گوشیهای سامسونگ و گوشیهای جدید سونیاریکسون کاملا از فارسی پشتیبانی میکنند و حتی منوهای فارسی هم دارند درحالی که در HTC و LG اینطور نیست. بعضی از گوشیها هم بعد از آپدیت فارسی میشوند.
البته تقریبا در تمام گوشیهایی که پشتیبانی فارسی ندارند راهحلهایی برای تصحیح نمایش حروف وجود دارد. برای تایپ فارسی هم میتوان نرمافزارهای کیبورد فارسی را نصب کرد.
آپدیت از گوگل، پشتیبانی از سازنده
آندروید یک پلتفرم متنباز است و گوگل وظیفه بروزرسانی و انتشار نسخههای آن را برعهده دارد ولی ارائه نسخه جدید بوسیله گوگل به معنی امکان نصب آن روی گوشی یا تبلت شما نیست! کارخانه سازنده گوشی نسخه خام آندروید را برای هر گوشی بهینه کرده و بعد از چند ماه برنامهنویسی و کار روی آن، آماده نصب میکند.
تاثیر آپدیتهای سیستمعامل
آپدیتهای آندروید مثل سیمبیان (سیستم عامل اکثر گوشیهای نوکیا مثل n73) خنثی و بیتاثیر نیست! با هر بار آپدیت ویژگیهای زیادی اضافه خواهد شد. مهمترین این تغییرات مربوط به بهینهسازی در پردازشها و در نتیجه مصرف کمتر باتری است. تغییرات نرمافزاری مانند اتصال به ویپیان، نصب برنامه روی کارت حافظه، بهبود نمایش صفحات وب و حتی اضافه شدن پشتیبانی فارسی از دیگر مواردیست که ممکن است در آپدیتها اضافه شوند.
کدام نسخهٔ آندروید؟
آخرین و کاملترین ورژن آندروید در زمان نگارش این مطلب برای گوشیها نسخه ۲.۳ (دو و سه دهم) و برای تبلتها ۳.۲ (سه و دو دهم) است. اکثر گوشیهای بازار نسخه ۲.۲ را دارند و امکان ارتقا به ۲.۳ وجود دارد. ولی گوشیهای جدیدتر با آخرین نسخه ارائه میشوند. اگر موبایلی که قصد خرید آن را دارید دارای نسخه ۲.۱ یا پایینتر است حتما امکان ارتقاء آن را بررسی کنید زیرا این نسخهها مشکلات زیادی دارند، از جمله مصرف زیاد باتری، سرعت کم پردازنده و عدم پشتیبانی از امکان نصب برنامهها روی کارت حافظه. نسخههای پایینتر از ۲.۱ حتی در نصب بسیاری از نرمافزارها مشکل دارند.
آنتیویروس در آندروید
تعدادی نرمافزار با عنوان آنتیویروس برای آندروید منتشر شده اما اگر نظر من را بخواهید نیازی به آنتیویروس وجود ندارد. تنها فایلهایی که میتوانند رفتار خطرناک داشته باشند “نرمافزار”هایی هستند که خودتان نصب میکنید و تنها رفتار خطرناکی که این نرمافزارها میتوانند از خود نشان دهند ارسال اطلاعات بدون اجازه شما از طریق اینترنت است. (در واقع در آندروید فقط Maleware ها وجود دارند و خبری از ویروس تا الان نبوده)
نقش آنتیویروسها در اینجا فقط چک کردن نرمافزارهای نصب شده است. اگر در هنگام نصب نرمافزارها به درخواست مجوز برای دسترسی به امکانات گوشی دقت بیشتری داشته باشید امنیت بیشتری خواهید داشت.
پشتیبانی از فلش در آندروید
آندروید از فلش پشتیبانی میکند. کافیست نرمافزار flash player را نصب کنید.
منشی تلفنی در آندروید
Sanity نرمافزار محبوب منشیتلفنی را به رایگان نصب کنید و از امکانات آن لذت ببرید!
ویپیان در آندروید
امکان اتصال به ویپیان در آندروید ۲.۲ و بالاتر وجود دارد. کافیست به تنظیمات، قسمت وایرلس و شبکهها بروید.
کانتکتها و سازگاری با فیسبوک، توییتر و گوگل
در آندروید یکپارچگی خوبی با شبکههای اجتماعی فیسبوک و توییتر وجود دارد. دوستانتان در این شبکهها در لیست کانتکتها دیده میشوند. همچنین اگر کانتکتها را در اکانت گوگل خود ذخیره کنید دیگر هیچوقت نگران از دست دادن شمارههایتان نخواهید بود
روت کردن گوشی
منظور از روت یا همان کرک، آنلاک یا جیلبریک در سیستمعاملهای دیگر روشی است که با آن شما به فایلهای سیستمی گوشی دست پیدا میکنید و میتوانید از نرمافزارهایی که نیاز به دسترسی کامل به فایلهای سیستمی دارند استفاده کنید. از مزایای روتکردن میتوان امکان نصب فونت فارسی، نصب برخی نرمافزارهای خاص و همچنین استفاده از سیستمعاملهای کوک شده یا همان کاستوم رامها را نام برد.
کاستوم رام
تقریبا برای تمام گوشیهای آندرویدی علاوه بر سیستمعامل رسمی که سازنده ارائه کرده نسخههایی به دست برنامهنویسان غیررسمی آماده و ارائه میشوند. کاربران علاقهمند میتوانند با نصب این به اصطلاح “رام”ها سیستمعامل جدیدی را روی گوشی خود تجربه کنند که امکانات بیشتری نسبت به نسخه رسمی دارد. این رامها اغلب اشکالاتی هم دارند و برنامهنویسان آنها به طور پیوسته درحال بروزرسانی آنها هستند!
پیشنهاد من این است که تا وقتی که مجبور نشدهاید از نصب این رامها دوری کنید.
بحثگاههایی برای آندروید
برای بحث و تبادل نظر درباره گوشی، اشکالات نرمافزاری، آموزش روت، دانلود رام و … دو فروم معروف را مدنظر داشته باشید:
And-roid.ir که یک فروم فارسیزبان برای آندرویدیهاست. در این فروم از سوالهای اولیه تا آموزشهای تخصصی وجود دارد، پس اگر مشکلی داشتید اول به این فروم سری بزنید.
Xda-developers.com که یک فروم کامل و تخصصی است و البته به زبان انگلیسی.
برچسبها: